changing ECM data

Anything about Ford EEC tuning. TwEECer and Moates questions dominate, but there's some SCT and OBD-II knowledge too.

Moderators: cgrey8, EDS50, Jon 94GT, 2Shaker

Post Reply
thequietman45
Gear Head
Posts: 16
Joined: Sun Jul 22, 2018 5:53 am

changing ECM data

Post by thequietman45 » Sun Jul 29, 2018 5:55 am

I am running a fiveology MAF conversion on a 427W. I changed this 95 Bronco over last year and it ran better than when it was SD. I am now in the process of dropping a 427W stroker in here and I am not sure how to load all the changes with my QH? I went thru BE and changed the CID, MAF, Injectors, etc but how do I load it? Right now the ECM is on my dining room table.
20 year project - 1995 Bronco 427W, GT-40 heads, TFS Stage 1 cam, 1.6 rockers, edelbrock 3881 with 61mm TB, 36# Bosch injectors. QH and BE.

jsa
Tuning Addict
Posts: 495
Joined: Sat Nov 23, 2013 7:28 pm
Location: 'straya

Re: changing ECM data

Post by jsa » Sun Jul 29, 2018 6:48 am

You write the changes to the QH and plug the QH into the ecu.
Cheers

John

95 Escort RS Cosworth - GHAJ0 / ANTI on a COSY box code
Moates QH & BE
ForDiag

thequietman45
Gear Head
Posts: 16
Joined: Sun Jul 22, 2018 5:53 am

Re: changing ECM data

Post by thequietman45 » Sun Jul 29, 2018 2:39 pm

Thank you and yes...……...I feel stupid now. If this was setting points with a feeler gauge I'd be ok..... :roll:
20 year project - 1995 Bronco 427W, GT-40 heads, TFS Stage 1 cam, 1.6 rockers, edelbrock 3881 with 61mm TB, 36# Bosch injectors. QH and BE.

jsa
Tuning Addict
Posts: 495
Joined: Sat Nov 23, 2013 7:28 pm
Location: 'straya

Re: changing ECM data

Post by jsa » Sun Jul 29, 2018 3:10 pm

I don't miss points, or rotor buttons, or dizzy caps. Lots of things seem obvious once you know how, don't worry about it.
Cheers

John

95 Escort RS Cosworth - GHAJ0 / ANTI on a COSY box code
Moates QH & BE
ForDiag

Ivy
Gear Head
Posts: 1
Joined: Sun Sep 02, 2018 6:56 am

Re: changing ECM data

Post by Ivy » Sun Sep 02, 2018 7:13 am

thanks for the information didn't khnew about it with your post i am able to khnow it thanks buddy

thequietman45
Gear Head
Posts: 16
Joined: Sun Jul 22, 2018 5:53 am

Re: changing ECM data

Post by thequietman45 » Mon Oct 01, 2018 8:05 pm

i am going to push this Bronco into my pond so it can be a reef :roll: (just kidding its only fresh water)

I tried to fire it up but it acts like the timing is off and I even removed the valve cover and verified the intake and exhaust valves were closed. Anyway, I have QH and a base tune file using AHAC2 on a WAY1 computer. It smells rich and will not idle at all. When I fire up BE and try to load the tune I am not having any success.

I am running a 36# MAF and injectors from fiveology where I got my MAF conversion stuff. I did this conversion last year with 19# injectors and the flow tube for 19's. It ran just fine.

When I moved this 427W into the engine bay, I came up with 36's so I got the red tube and 36# injectors. Its a TFS stage 1 cam, edelbrock intake port matched to the 61mm BBK TB. I am running a K&N CAI and just for GP I moved my IAC to the K&N tube.

Engine specs besides what's already listed
forged steel crank
Forged pistons
GT40 heads ported with 1.6 roller rockers
MSD Billet ready to run with steel gear
Aermotive AFPR set at 40psi

Any help would be appreciated
20 year project - 1995 Bronco 427W, GT-40 heads, TFS Stage 1 cam, 1.6 rockers, edelbrock 3881 with 61mm TB, 36# Bosch injectors. QH and BE.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 21 guests